BLOG

A távcsövek új generációja már elérhető

2019.05.28 12:00

Aki rajongással tud gyönyörködni a természetben vagy szereti kutatni az univerzumot, vagy csak egyszerűen örömét leli egy új világ felfedezésében, annak bizonyára már felmerült az igénye egy jó távcső beszerzésére. Mit gondolj át, mielőtt távcsövet választast? A továbbiakban, az alapokat összefoglalva mutatjuk a választ!

Mikroszkóp. Távcső. Melyik mit tud?

A mikroszkóppal parányi méretű szöveteket, sejteket vagy tárgyakat, növényeket, kisebb állatokat tudunk vizsgálni, melyek hozzánk közel helyezkednek el. Típustól, fajtától függően hobby célokra vagy a komolyabbak munkához kiválóan használhatóak.

 

A távcső a távoli tárgyak megszemlélésére alkalmas eszközök. Ezért is hívták régen messzelátónak. A távcsövek felnagyítják a látómezőt, s így betekintést adnak a távoli természet vagy akár az égitestek világába is. Az emberiség sokat köszönhet a távcsöveknek, hiszen egy olyan tiszta, részletgazdag kép tárul elénk, amit szabad szemmel soha nem lenne képes meglátni az ember. Fajtától függően többféle észlelési élmény várható.

 

Milyen távcsövek közül választhatunk?

 • Egyszemes távcsövek
 • Kétszemes távcsövek
 • Éjjellátó eszközök
 • Figyelő távcsövek
 • Teleszkópok

 

Milyen célra akarjuk használni a távcsövet?
A távcső vásárlás előtt mindig érdemes tisztázni magunkban, hogy mire fogom használni az adott távcsövet. Munkához kell, hobbi célra, vagy csupán a gyerek fog vele kísérletezni? Nem mindegy.

 

Az alábbi távcső kategóriák közül melyik érdekes számunkra?

 • Csillagászat
 • Természetjárás
 • Vadászat
 • Kezdő, gyerek változatok

 

A következőkben lépjünk be a mikroszkópok világába is!

 

Milyen típusú mikroszkópok kaphatók? Mikroszkóp fajták

 1. Fejrész típus szerint
  A mikroszkópok lehetnek egyszemes, sztereó vagy akár háromszemes fejrésszel ellátott kialakításúak.
 2. Nagyítás intenzitása szerint
  A mikroszkópok céltól függően sokféle nagyítást tesznek lehetővé. A biológiai modellek például 40-1000 szeres nagyítás között működnek. A sztereo mikroszkópok 10-80 szeres nagyítást érnek el, s biztosítanak ezzel egy rovar vizsgálatának részletgazdag megjelenítését.
 3. Junior változatok
  Kíváncsi, kísérletezni vágyó gyermekek számára jó választás lehet a gyerekek számára kifejlesztett mikroszkóp. Ezek általában könnyen kezelhető, színes darabok, melyek egyszerűvé teszik számukra a felfedezést. Ilyen például a Bresser Junior mikroszkóp

 

Amennyiben szereted felfedezni a távoli vagy éppen a közeli, parányi világot, akkor nézz körül a Brandlove webáruházában is. Garantáltan találsz az igényeidnek megfelelő távcsövet vagy mikroszkópot!